Schaakclub De Pionniers Tielt

De club en is opgericht op 12.05.1942 en bestaat intussen al ruim 75 jaar . Eén van de grote bezielers en medestichters van de club was Alex Callens, die lange tijd voorzitter is geweest.
Alex werd opgevolgd door Ignace Krekels en daarna stapte Peter Libbrecht in zijn sporen. Jozef Libeert, Jozef Thant, Antoon Deschaut, Joseph Dooms en Roger Callens, waren ook clubleden van het eerste uur. In de beginjaren werd er geschaakt in Den Tap, later in de Java en het Vijverhof, en dan in Amicitia en Sir. Oliver. Sinds 2012 zijn we deels gehuisvest in sporthal De Ponte, waar onze jeugdopleidingen doorgaan op zondagvoormiddag in het lokaal achteraan op de 1° verdieping. Daarnaast hebben we ons clublokaal in de Freinet school Het Reuzenhuis in de Gruuthusestraat 90 te Tielt. Op deze locatie spelen we ons clubkampioenschap en nationale interclub.

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de club waren ongetwijfeld de promoties in de interclubs. In de jaren ’70 is Tielt zelfs eens doorgestoten naar de 1ste nationale.

We zijn echter niet alleen deelnemer aan een competitie, zo nu en dan organiseren we ook een tornooi. Een aantal jaren geleden hebben wij het West Vlaams kampioenschap voor de jeugd georganiseerd. Daarvoor is Tielt ooit in de belangstelling gekomen door het Ecu-tornooi, een groots opgezette manifestatie met de top van België en een simultaan tegen toen regerende Belgisch kampioen, Luc Winants. Sinds 2001 organiseren wij jaarlijks het Krekeltronooi (vroeger AB&I-tornooi). Het is enig in zijn soort en geniet reeds een zekere reputatie in de kalender der tornooien.

In 1985 startte Alex Callens, samen met zijn zoon Johan en Dirk De Vlieger met opleiding voor de jeugd. Aanvankelijk vond dit plaats in de cafetaria van de sporthal , later in het Vijverhof, waar ook de volwassenen speelden.

De dag van vandaag gaat het aantal jeugdspelers nog steeds in stijgende lijn. We tellen er nu om en bij de 40. De lessen worden verzorgd door gediplomeerde schaakleraars.