logo Schaakclub Pionniers Tielt

Hoe het begon

De club is opgericht op 12.05.1942 en bestaat intussen al ruim 75 jaar . Eén van de grote bezielers en medestichters van de club was Alex Callens, die lange tijd voorzitter is geweest. Alex werd opgevolgd door Ignace Krekels en daarna stapte Peter Libbrecht in zijn sporen. Jozef Libeert, Jozef Thant, Antoon Deschaut, Joseph Dooms en Roger Callens waren ook clubleden van het eerste uur.

Van Den Tap tot het Reuzenhuis

In de beginjaren werd er geschaakt in Den Tap, later in de Java en het Vijverhof, en dan in Amicitia en Sir. Oliver. In 2012  zijn we verhuisd naar de sporthal De Ponte, waar we nog steeds op zondagmorgen lessen voor de jeugd organiseren. Sinds 2016 is ons clublokaal gevestigd in de Freinetschool het Reuzenhuis, waar onze activiteiten op vrijdagavond en zondagnamiddag (interclub) doorgaan.

Interclub

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de club waren ongetwijfeld de promoties in de interclubs. In de jaren ’70 is Tielt zelfs eens doorgestoten naar de 1ste nationale.

Tornooien georganiseerd door de club

We zijn echter niet alleen deelnemer aan een competitie, zo nu en dan organiseren we ook een tornooi. Een aantal jaren geleden hebben wij het West Vlaams kampioenschap voor de jeugd georganiseerd. Daarvoor is Tielt ooit in de belangstelling gekomen door het Ecu-tornooi, een groots opgezette manifestatie met de top van België en een simultaan tegen toen regerende Belgisch kampioen, Luc Winants. Sinds 2001 organiseren wij jaarlijks het Krekeltronooi (vroeger AB&I-tornooi). Het is enig in zijn soort en geniet reeds een zekere reputatie in de kalender der tornooien.

Jeugdopleiding

In 1985 startte Alex Callens, samen met zijn zoon Johan en Dirk De Vlieger, met opleiding voor de jeugd. Aanvankelijk vond dit plaats in de cafetaria van de sporthal , later in het Vijverhof, waar ook de volwassenen speelden.

De dag van vandaag gaat het aantal jeugdspelers nog steeds in stijgende lijn. We tellen er nu om en bij de 35. De lessen worden verzorgd door gediplomeerde schaakleraars.